Hoppträning 24/1

Film från hoppträningen förra veckan!
 

Hoppträning 17/1

Från förra veckans hoppträning
 

Dressyrträning 28/12

Här kommer en film från en dressyrträning för typ en månad sen ;)
 

Hoppkurs 3/1 och 5/1

Halloj, nu på jullovet har det som sagt inte varit någon uppdatering över huvud taget men nu ska jag försöka komma igång lite igen.
 
Iaf så var jag och Ikona på hoppkurs på roo under jullovet, två dagar. Ikona skötte sig bra båda dagarna och jag har lite film från sista :)
 

Lastningen

 
Så, nu efter flera veckors jobb med lastningen har vi äntligen börjat åka igen (faktiskt så har vi åkt i några veckor nu, men bloggen har legat på is under jullovet). Som ni vet slutade vi att åka efter att vi inte fick hem henne från Roo efter en fredagsträning (när vi hade stått i mer än 4 timmar och 4 timmar till dagen efter). Efter det tog vi hjälp av en tjej som heter Helen, hon kom hit och hjälpte oss med hur vi skulle träna och i vilka steg o.s.v. vi skulle ta allt i och tipsade dessutom om en speciell grimma som nu är inköpt och som fungerar väldigt bra.
 
Tänket med den här principen passade oss alla väldigt bra, det har med ledarskap att göra och att människan ska kunna flytta hästen och inte tvärt om. Den använder inget våld och man behöver inte vara överdrivet dominant för att hästen ska förstå. Det är en simpel idé om att hästen ska stanna, gå och svänga när jag vill det och respektera min "bubbla". Hästen ska med andra ord stanna när jag gör det och likaså gå när jag gör det, huvudet ska inte heller hamna före mig utan vara vid min axel. Lyssnar inte hästen så stannar man helt enkelt och backar. Man använder heller ingt godis över huvud taget i inlärningsprocessen.
 
Först tränade vi med helt tomt släp, d.v.s. ingen mellanvägg, inga bommar och öppen dörr fram. Detta gjorde vi tills Ikona gick in utan tvekan och stod kvar tills jag backade ut henne. Efter det sattes mellanväggen in och vi stänade på detta tills det fungerade och sen la vi på steg för steg. 
 
Nu har vi åkt flera gånger och som ni ser på filmen så stannar hon upp lite, tittar på transporten och går sedan på. Detta har hon gjort sedan vi började åka och det ar varigt varken mer eller mindre tjaffs med henne än så. Anledningen till att vi inte sätter på bommen innan vi tar upp luckan är för att det troligtvis var en faktor till att hon kastade sig ut och eftersom denna metod har fungerat så vill vi än sålänge inte ändra på den. Jag sätter på bommen innifrån så att hon inte kastar sig eller så när man öppnar för urlastning, dock har hon inte ens haft en tanke på det, men för att vara på den säkra sidan.
 
Så tack vare den här metoden och inte minst Helen som lärde oss den så har vi nu en häst som går att lasta!
  

RSS 2.0